Tips for gode kjøp i 2020

På Kjøp & Salg sider på Facebook er det lett å bli svindlet, men her får du noen tips, som gjør det vanskeligere å lure deg.

Møt kjøper på en trygg plass : Man bør unngå å få kjøperen hjem til seg, for ofte kan de være interessert i å kun få tak i adressen din for så å sjekke facebooken din. For å se når du mest sannsynlig ikke er hjemme. Da er sjansen større for at du kommer hjem fra ferien til en opprevet dør eller knust vindu. Det kan også være lurt å møte kjøper på en bensinstasjon eller lignende – hvor det finnes kamera overvåkning.

Pengene først, takk : Før du overleverer varen må du for all del få betaling først. Det er altid tryggest. Hvis kjøper sier at han kan betale når skattepengene kommer er sannsynligheten stor for at det ikke vil bli betalt i det hele tatt.

Prøv før du kjøper : Jeg snakker ikke bare om å prøve det du vil kjøpe, men også om kjøper. Før du byr på en vare klikker du på personens profil, og ser etter disse tegnene på svindel:

Dette ser du etter:

  • Bor personen i ditt område? Hvis personen er på en lokal kjøp&salg side, men ikke bor i nærheten av deg er det et lite, men synlig rødt flagg.
  • Har personen mange venner på Facebook eller bare noen få? Svindlere har gjerne kun noen få venner eller veldig mange, men da med navn som høres lite troverdig ut.
  • Gjør et reversert bildesøk på personens profilbilde, da vil du kunne se om det er brukt flere steder.
  • Et upersonlig profilbilde er også et dårlig tegn. De kan ha f.els bilder av en bil, blomster eller lignende, noe som gjør det veldig upersonlig.
  • Spam linker på profilen ( sånne som linker til f.eks : Ned i vekt piller, porno sider osv.

Hva selger / kjøper du?: Før du byr bør du sjekke hva varen er verdt i den tilstanden som er presentert. Finn.no er en grei plass å starte. Hvis du er kjøper burde du spør hvor gammel varen er, og om det er noen defekter ( før du gjør videre sammenligning vedrørende pris på ny kontra brukt vare. )

Selger du en vare og tar overpris kan det gi deg sinte kommentarer eller i verste fall et ødelagt rykte som selger. Noen personer går aktivt inn for å ødelegge andres salg, så derfor er det best å være på god siden med alle. Vær alltid rettferdig og ærlig! Ærlighet lønner seg alltid, og i mange tilfeller kan det faktisk gi deg en bedre pris på varen – da folk ser for seg et trygt kjøp.

Bevis : Ikke bare ta et bilde av det du selger, gjør det lille ekstra. Et bilde av en kvittering eller et bilde ( av deg sammen med varen vil kunne bidra til at du får en bedre pris for det du selger. ) Når en handel er fullført kan du gjerne be kunden om å gi deg en rangering, og skrive hva de syntes om handelen. Facebook og Finn.no har dette allerede tilgjengelig.

Er du skeptisk burde du la være : Folk er kjent for å endre meninger ganske raskt når de selger ting på Facebook. De sier gjerne en pris ( i salgs innlegget ) men når du sender en melding til vedkommende er plutselig prisen blitt høyere. Så fort noen viser en ustabil side så bør du holde avstand. Hvis noen prøver å kuppe varen ( med å tilby en pris på privat melding ) er sjansen stor for at du kan oppnå en høyre pris under en eventuell budrunde.

Facebook – private kjøp og salg sider : Les gjerne gruppe regler og hold deg innenfor disse. Det gjelder både deg som selger men også til deg som kjøper. Husk at bud ofte er bindende på de aller fleste sider og her forventes det at du kan hente varen – innen rimelighetens tid ( hvis annet ikke er avtalt. ) Hold alltid det du lover.

0 kommentarer

Siste innlegg